Alcohol in een vijfde van de TikTok-video’s die tieners zien, beweren onderzoekers

0
122


Bijna een vijfde van de video’s die een fictieve 13-jarige op TikTok ziet, bevat alcohol, meldt Pointer op basis van eigen onderzoek. Het programma maakte als 13-jarige een TikTok-account aan, voedde het algoritme met zoekopdrachten als ‘drankuitdaging’ en ‘drankjes mixen’ en zag in een uur meer dan 200 video’s met alcohol.

De Nederlandse wet verbiedt reclame voor alcohol of het tonen van alcohol tegen betaling op tv vóór 21.00 uur om kinderen te beschermen. Deze wet is niet van toepassing op sociale media. Maar zelfs als dat zo was, is het niet duidelijk of de video’s op TikTok reclame maken voor alcohol of dat de makers van inhoud gewoon graag alcohol in hun berichten plaatsen, schreef Pointer.

De alcoholindustrie vertelde Pointer dat het niet adverteert op TikTok. Het socialemediaplatform zei dat alcoholreclame op zijn platform is verboden. Een maker van inhoud vertelde Pointer: “Was ik er maar voor betaald.” Hij maakt video’s met de titel ‘Shot van de week’, vertaald uit het Nederlands, voor zijn eigen naamsbekendheid, zei hij. Hij weet dat minderjarigen zijn video’s zien, zei hij.

Radboud Universiteit-onderzoeker Hanneke Hendriks vertelde Pointer dat het niet uitmaakt of iets een advertentie is voor de invloed die het heeft op het alcoholgebruik van jongeren. “Zelfs een vrij onschuldige post, waarin alleen alcohol op tafel staat, bleek de kans te vergroten dat jongeren zouden drinken, en dit soort video’s zijn veel extremer.”

Staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid noemde de bevindingen van Pointer ‘dramatisch’. “We moeten niet willen dat kinderen dit zien”, zei hij tegen het programma. Hij zal het probleem onderzoeken, maar is niet erg hoopvol. “Praktisch is het heel ingewikkeld om dit in een online social media-omgeving terug te brengen. Het zal dus niet makkelijk zijn om dit uit de kindervoeding te krijgen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in