Alarmerende TikTok-daagt tieners uit om te drinken

0
93


Een TikTok-drinkspel stimuleert binge-drinken onder tieners, zei een academicus uit Melbourne.

Deelnemers aan de TikTok-game registreren zichzelf met een alcoholische drank en volgen dit met opnames van meer drinken tot hun laatste drankje voor de nacht.

De deelnemers lijken meestal bedwelmd, soms met onduidelijke spraak, in de uiteindelijke opnames.

Eerste drankje, laatste drankje begon als een humoristische uitdaging bij huwelijksrecepties, waarvan sommige miljoenen views hebben.

Maar het is veranderd in een gevaarlijke trend die tieners verleidt om te laten zien hoeveel drankjes ze kunnen consumeren.

”Het is echt een aanmoediging van de drinkcultuur en binge-drinken, waarvan we weten dat het aanzienlijke fysieke en mentale gezondheidseffecten heeft voor iedereen, inclusief jongeren”, zei Emily Wade, universitair hoofddocent communicatie aan de Deakin University.

”We weten dat jonge mensen zichzelf modelleren naar wat de volwassenen om hen heen doen, en dus geldt hetzelfde voor sociale media… het zou zijn begonnen als iets heel onschuldigs.”

‘Kunst’ die het leven imiteert

Mevrouw Wade zei trends zoals: Eerste drankje, laatste drankje waren een verlengstuk van activiteiten die al in het dagelijkse leven van veel adolescenten voorkomen.

”Het belangrijkste om te onthouden met deze trends is… ze zijn niet uniek voor sociale media”, zei mevrouw Wade.

Veel van degenen die de uitdaging aangingen, maakten al deel uit van de drinkcultuur, zei ze.

“Veel van de betrokken risico’s hebben te maken met het aanmoedigen van gedrag dat schadelijk is voor onze gezondheid en, natuurlijk, wanneer mensen dronken zijn, is de kans groter dat ze dingen doen die hun beoordelingsvermogen schaden”, zei ze.

”Deze uitdagingen staan ​​niet op zichzelf, omdat we weten dat binge-drinken een probleem is buiten deze uitdaging.”

De Eerste drankje, laatste drankje challenge heeft meer dan 50 miljoen views verzameld over verschillende video’s op TikTok.

Hoewel het spel leuk is, moedigt het risicovol gedrag aan, zegt een academicus uit Melbourne. Foto: AAP

Wat is het beroep?

Mevrouw Wade zei dat sociale media-uitdagingen snel aan kracht winnen vanwege hun competitieve aspecten, en ze maken gebruik van een aangeboren menselijk verlangen om contact te maken met andere mensen.

“Het is een andere vorm van contact met vrienden, want dat doen we in een sociale omgeving”, zei ze.

”Omdat het een spel wordt en het leuk en competitief is, houden wij als mensen van plezier en houden we van dingen die competitief zijn… de meesten van ons kunnen betrokken zijn bij verschillende aspecten van competitie.

”Zodra je van… iets leuks een uitdaging maakt… krijg je meteen een grotere betrokkenheid omdat velen van ons daar deel van willen uitmaken.

”Het gaat erom de gesprekken zo veel mogelijk open te houden… met onze kinderen en met studenten”, zei ze.

”Praat met hen over dingen die naar boven komen, want zoals we weten, staan ​​veel van deze uitdagingen niet op zichzelf.”

TikTok is al eerder onder vuur komen te liggen; vorige maand kreeg het platform voor het delen van video’s kritiek op een uitdaging waarbij gebruikers inbraken in Kia-auto’s.

Mevrouw Wade zei dat wereldwijde sociale-mediaplatforms zichzelf in wezen hadden ontheven van het grootste deel van de verantwoordelijkheid voor deze soms levensbedreigende trends.

”Ze zullen alle verantwoordelijkheid bij gebruikers leggen… dus ze proberen zichzelf te ontslaan van elke verantwoordelijkheid voor de acties die gebruikers ondernemen”, zei ze.

”Social media platforms moeten meer verantwoordelijkheid nemen.

”Ze hebben wel enige verantwoordelijkheid. Zij hebben die verantwoordelijkheid op dit moment niet noodzakelijkerwijs en het is een ruimte om te kijken in termen van juridische ontwikkelingen op verschillende plaatsen.”LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in