‘Act Your Wage’ TikTok-trend is de nieuwe en verbeterde ‘Quiet Quitting’

0
15


  • Op TikTok is onlangs een werk-privépraktijk genaamd “Act Your Wage” op stoom gekomen.
  • Makers zeggen dat de term verwijst naar het minimum dat nodig is om je baan te behouden, zelfs als je er dol op bent.
  • TikTokers vertelde Insider dat ze denken dat de trend een positievere versie is van ‘stille stoppen’.

“Kijk, ik heb andere tafels die ik moet helpen”, is niet iets wat de meeste mensen van hun server verwachten als ze een restaurantrekening betwisten, maar het is wat een TikToker zei in een schets die ze uitvoerde om een ​​nieuw werk te demonstreren concept dat online op stoom komt.

In haar video deed Louise Douglas haar interpretatie van ‘Act Your Wage’ na, een term die wordt gebruikt om de kernvereisten van je functie te beschrijven zonder je werkgever of klanten tevreden te stellen. In de schets van Douglas betekende dit dat je je niet moest haasten met een onnodig vijandige klant als je in de horeca werkte.

Video’s met de hashtag #ActYourWage hebben momenteel 63,3 miljoen views op TikTok.

De uitdrukking is een van een aantal steeds meer trendy modewoorden die de afgelopen jaren zijn gebruikt om de veranderende houding ten opzichte van de werkplek te beschrijven, naast ‘rustig stoppen’ en ‘antiwerk’.

TikTokers die hebben gepost over wat het betekent om naar je loon te handelen, vertelden Insider dat ze denken dat de groeiende trend een alternatieve manier biedt om uitbuiting op de werkplek te voorkomen die niet noodzakelijkerwijs gepaard gaat met het verlaten van je baan.

Hoewel ‘rustig stoppen’, een term die ook wordt gebruikt om het absolute minimum te doen op het werk, relatief kortstondig populair was op sociale media, zeggen TikTokers die ‘Act Your Wage’ promoten, dat het concept mogelijk meer en blijvend succes zonder de negatieve connotaties.

‘Act Your Wage’ is op stoom gekomen in combinatie met de afnemende populariteit van ‘quiet quitting’

Het concept van “rustig stoppen” ontplofte op TikTok nadat het werd gebruikt door loopbaancoach Brian Creely, die in een video die in maart werd gepost, een Insider-artikel liet zien, geschreven door senior correspondent Aki Ito.

De kop luidde: “Veel werknemers zijn de lange uren zat en hebben stilletjes besloten om het rustig aan te doen op het werk in plaats van hun baan op te zeggen.” Creely beschreef rustig stoppen als “achterover leunen en het rustig aan doen”, of zelfs als “lui” zijn op het werk.

Toen de term opblies, werd hij vooral geassocieerd met jonge mensen, wat leidde tot het stigma dat jongere werknemers minder hard werken dan oudere generaties, waardoor Gen Z TikTokers zich ertegen keerde.

Voer “Werk je loon” in.

Het lijkt erop dat de term voor het eerst viraal ging in 2020, toen TikToker Stephanie Anne het gebruikte om over haar werk te praten.

“Soms moet ik mezelf eraan herinneren om naar mijn loon te handelen. Als ik te veel op mijn werk heb gedaan, moet ik zeggen, Stephanie, ga in de badkamer zitten en scrol 25 minuten op je telefoon,” zei ze in de video en voegde eraan toe: “ze betalen je maar $ 7,25 per uur.” De audio ontplofte en is sindsdien in honderden video’s gebruikt.

In de afgelopen maanden zijn video’s met de hashtag #ActYourWage opnieuw de TikTok-tijdgeest ingegaan en zijn ze miljoenen keren bekeken.

In tegenstelling tot andere vergelijkbare termen, zeggen makers dat ‘Act Your Wage’ niet gaat over het haten van je baan

Maddie Machado, een loopbaancoach die advies plaatst over het doen van je loon op TikTok, zei dat er een subtiel verschil is tussen “Act Your Wage” en rustig stoppen, waardoor de eerste een aantrekkelijkere keuze is voor mensen die hun baan niet willen verlaten.

Voor Machado zeggen de meeste mensen die toegeven stilletjes te stoppen op TikTok dat ze het doen omdat ze niet tevreden zijn met hun baan of hopen op een nieuwe, maar “Act Your Wage” is van toepassing op degenen die blij zijn met hun rol en die willen voorkomen dat ze worden verbrand uit.

Machado zei dat de connotaties van ‘Act Your Wage’ positiever zijn, en in tegenstelling tot Creely’s originele ‘quiet quitting’-video, moedigt het mensen niet aan om ‘lui’ te zijn.

“Ik zeg niet dat je je werk niet moet doen en ik zeg ook niet dat je slecht werk moet doen”, zei ze, en voegde eraan toe: “Niet iedereen wil promotie maken. Niet iedereen wil loonsverhoging krijgen, en de mensen die doen wat ze verdienen, doen hun werk en begrijpen dat ze niet verder hoeven te gaan”, zei ze.

Machado zegt dat ze ‘Act Your Wage’ liever ziet als iets dat niets met de anti-werkbeweging te maken heeft, ‘omdat we nog steeds willen en moeten werken om aan geld te komen’.

Jason Matthews, een TikToker die komische sketches plaatst over hoe het eruit ziet om naar je loon te handelen, was het ermee eens dat het concept van het doen van je loon een positievere draai geeft aan uitdagende werknormen.

Hij zei dat mensen de neiging hebben om te praten over “rustig stoppen” als reactie op een “giftige werkomgeving”, wanneer een persoon op een werkplek “er niet meer wil zijn”, maar “Act Your Wage” wordt meer gebruikt in de context van “je mentaliteit beschermen en grenzen stellen op het werk, zodat je daarna een leven kunt hebben.”

De populariteit van “Act Your Wage” vertegenwoordigt een bredere verschuiving in de houding ten opzichte van werken binnen de beroepsbevolking

Matthews, 39, vertelde Insider dat hoewel stil stoppen werd geassocieerd met jonge mensen en werd gezien als een Gen Z TikTok-trend, hij hoopt te bewijzen dat “Act Your Wage” iets is dat mensen van alle leeftijden en klassen kunnen doen om burn-out op de werkplek te voorkomen .

In veel van zijn komedie TikToks speelt Matthews een personage genaamd “Jeffery”, die in de zestig is en in een fabriek werkt. Het personage “werkt daar al zo lang” dat hij niet langer geïnteresseerd is in extra werk, zei Matthews.

Matthews vertelde Insider dat hij denkt dat werken naar je loon werknemers van alle leeftijden kan aanspreken, omdat de lonen veel langzamer stijgen dan de inflatie – en dat treft iedereen.

“De prijs van alles wordt niet weerspiegeld in de lonen”, zei Matthews, eraan toevoegend dat hij hoopt dat “Act Your Wage” alleen maar populairder zal worden op sociale media als reactie op inflatie en lage lonen.

“Als je het minimumloon verdient, ga je je zo min mogelijk inspannen”, zei hij.

Machado vertelde Insider dat ze haar functie als loopbaancoach wil gebruiken om mensen te blijven aanmoedigen om naar hun loon te handelen in plaats van meer werk en verantwoordelijkheid op zich te nemen.

“Toen we opgroeiden, vertelde iedereen ons dat we ons uiterste best moesten doen om de hoogste GPA op school te hebben, en om op het werk gepromoveerd te worden en loonsverhoging te krijgen. Maar we leren nu dat je misschien geen loonsverhoging krijgt,” ze zei.

Ze vervolgde: “Het gaat erom mensen toestemming te geven om niet verder te gaan en dat het oké is als het leven primair is en werk secundair.”

Bekijk hier de berichtgeving van Insider’s Digital Culture-team voor meer van dit soort verhalen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in