8 TikTok-trends die verschrikkelijk zijn voor het milieu

0
65


Het is moeilijk om niet meegezogen te worden in de eindeloze stroom hars die op TikTok stroomt, maar de populariteit van het medium betekent meer giftige aardolieproducten in de wereld en meer niet-biologisch afbreekbare rommel in de afvalstroom.
Gif: Gizmodo

De menselijke neiging om kunst te maken is iets prachtigs, maar al die creatieve kracht kan soms niet zo mooi zijn. Kunsthars gebruikt epoxyhars (een op aardolie gebaseerd plasticachtig product) om alles te maken, van sculpturen tot sleutelhangers, meubels, kunst aan de muur en meer. Het begint in een gietbare, vloeibare vorm en kan worden “uitgehard” tot een betoverende vaste stof. Kijken hoe vloeiende hars wordt gegoten en gevormd is hypnotiserend, en het eindproduct kan verbazingwekkend zijnvandaar de proliferatie van hars artiesten op TikTok.

Maar in zowel de vaste als de vloeibare fase heeft hars grote gevolgen voor het milieu. Niet-uitgeharde hars geeft giftige dampen af en mag alleen worden gehanteerd met de juiste veiligheidsuitrusting in een zeer goed geventileerde ruimte. Het is ook giftig voor in het water levende organismen en kan veel schade aanrichten als het in vloeibare vorm in de afvoer (of in de prullenbak) wordt gedumpt. Niet-uitgeharde epoxy kan alleen veilig worden gelost via professionele verwijderingsdiensten voor gevaarlijk afval.

Wanneer het is uitgehard, wordt vaste hars net zo onverwoestbaar als andere kunststoffen. Het gaat niet zomaar kapot. In plaats daarvan is het voorbestemd om uiteindelijk op stortplaatsen te blijven liggen, al duizenden jaren onveranderd.

“Ik ben niet iemand die de mediumkeuze van een kunstenaar beoordeelt, maar ik maak me zorgen dat, omdat harsambachten de laatste tijd populair zijn geworden, we uiteindelijk veel meer hars op stortplaatsen zullen zien dan we gewoonlijk doen,” Alaina Woodeen expert op het gebied van afvalverwerking, vertelde Mashable.

“Ik hoop dat mensen harsambachten niet meteen weggooien, maar het is naïef om te denken dat harsambachten uiteindelijk niet zullen worden weggegooid,” voegde ze eraan toe.

Gelukkig lijkt het erop dat naarmate de populariteit van harskunst blijft groeien, ook het bewustzijn van de problemen ermee toeneemt. In hun rapport wees Mashable erop dat er naast harskunst een nieuwe trend is ontstaan, TikTokers (zoals Wood) stimuleren elkaar om duurzamere materialen te gebruiken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in