8 Ghanese liedjes die viraal gingen op TikTok en waarom het ertoe doet

0
84


Als we heel eerlijk zijn, veel van de nummers die we tegenwoordig niet uit ons hoofd kunnen krijgen, komen van TikTok. Of je er nu van houdt of er een hekel aan hebt, TikTok definieert een nieuw tijdperk van muziekhits die dag in dag uit in onze geest blijven hangen.

Het vermogen van het platform om artiesten naar het sterrendom te katapulteren, is een game-changer geweest voor veel nieuwe makers die, vóór het platform, niet wisten hoe ze hun werken moesten presenteren of geen toegang hadden tot grote podia en publiek – en we zijn hier voor het.

Muziek is een belangrijk instrument om mensen uit de armoede te halen. Over de hele wereld zijn er talloze voorbeelden van artiesten die enorm succes hebben opgebouwd om van ‘nul naar held’ te gaan, en velen gebruiken dat succes om iets terug te geven aan hun gemeenschap. Maar muziek biedt niet alleen een weg uit individuele armoede, maar heeft ook het vermogen om de wereld te verenigen, generaties te inspireren en bewegingen te laten groeien.

In feite is de kracht van muziek de drijvende kracht achter de missie van Global Citizen om een ​​einde te maken aan extreme armoede voor alle mensen, overal. We werken samen met enkele van ’s werelds grootste namen op het gebied van muziek en entertainment om mensen over de hele wereld te betrekken bij het ondernemen van actie om enkele van ’s werelds grootste problemen aan te pakken. Global Citizen Festival: Accra, dat plaatsvindt op Black Star Square op 24 september, zal een beweging van Afrikaanse wereldburgers samenbrengen om actie te ondernemen voor meisjes, voor de planeet, en om verandering te creëren.

Het festival maakt deel uit van onze jarenlange campagne End Extreme Poverty NOW en bouwt voort op Global Citizen’s voortdurende uitbreiding van onze pan-Afrikaanse beweging – met recente festivals in Zuid-Afrika en Nigeria. Lees onze uitleg over Global Citizen Festival, de campagne en de impact van Global Citizen.

Nu, mede dankzij TikTok en andere sociale platforms, is eenheid door middel van muziek gemakkelijker dan ooit te bereiken, en hebben we een verenigde wereld nodig met een sterke, unieke stem die oproept tot verandering om een ​​kans te maken om armoede voor eens en voor altijd te verslaan.

Voor jonge artiesten in Ghana helpt TikTok niet alleen om hun carrièredromen waar te maken, het helpt ook om Ghanese muziek naar het wereldtoneel te brengen en de wereld te laten zien dat Afrika een plaats is van ongeëvenaard talent, ritme en beweging.

In de geest van het samenbrengen van de wereld door middel van muziek en aftellen naar Global Citizen Festival: Accra, zijn hier enkele van de Ghanese artiesten en hun liedjes die TikTok en de wereld stormenderhand hebben veroverd.

1. ‘Kwaku de reiziger’ van Black Sherif

Uitgebracht in april 2022, slaagde het nummer erin om in kaart te brengen op verschillende streamingplatforms. Afgezien van de aanstekelijke melodie scoort Sherif massale punten voor de passie waarmee hij zijn maten spuugt. Het nummer is gebaseerd op het streven van een jonge man naar grootsheid en de fouten die hij onderweg maakt. Dit bericht resoneerde duidelijk met degenen die het nummer hadden opgeslagen en opnieuw hadden gedeeld op hun TikTok-pagina’s.

2. ‘Sugarcane’ van Camidoh

Het nummer werd voor het eerst uitgebracht in 2021. Toen bracht een remix met Mayorkun, Darkoo en King Promise in 2022 het nummer naar een ander niveau. Op TikTok explodeerde het nummer dankzij het couplet van Mayorkun en een dansroutine gemaakt door Dancegod Lloyd.

3. ‘Down Flat’ van Kelvynboy

“Down Flat” is volgens Kelvynboy het snelste nummer dat hij ooit heeft gecomponeerd. Het nummer, geworteld in de Ghanese highlife-beat, werd uitgebracht omdat de Afrobeat-artiest een liefdeslied wilde opdragen aan zijn fans om Valentijnsdag te herdenken. Het nummer begon onverwachts in kaart te brengen en maakte enorme golven op TikTok met heel weinig promotie en de rest, zoals ze zeggen, is geschiedenis.

4. ‘Iets’ van Gyakie

“Something” wordt Gyakie’s vierde nummer op rij dat op TikTok wordt opgeblazen. Ze is niet nieuw in deze TikTok-straten. Nadat haar nummer “Forever” furore maakte op TikTok, haar naar internationale podia en tophits schoot, ging bijna elk van haar nummers daarna viraal op de app. En binnenkort is ze eigenaar van het Global Citizen-podium op Global Citizen Festival: Accra – kijk hier wie er nog meer de headliner is van het festival in september.

5. ‘Friday Night’ van Lasmid

Lasmid is een van de nieuwste Ghanese artiesten op het toneel. De aanstekelijke beat van zijn nummer “Friday Night” en het leuke woordspeling zorgen ervoor dat het nummer viraal gaat op TikTok. Het is een feelgood-vibe die gewoon onweerstaanbaar is. Bovendien houdt iedereen van vrijdagavond, dus wat is een betere manier om het te vieren de toegang tot het weekend?

6. ‘One Leg’ van Jay Hover

“One Leg” begon als een dansles voor feestgangers die geen stap konden zetten. Nadat hij viraal was gegaan op TikTok, bracht maker Jay Hover een begeleidend nummer met dezelfde naam uit, dat ook in de app in brand vloog.

7. ‘Touch It’ van KiDi

“Touch It” is een fusie van afrobeat, afropop en tropische dancehall. Het lied was de eerste single die werd uitgebracht voorafgaand aan het vierde album van de zanger, getiteld: gouden jongen. Zoals de meeste nummers die op TikTok na een dansroutine-uitdaging van start gaan, stelde “Touch It” niet teleur. Het is veruit een van KiDi’s meest populaire nummers tot nu toe.

8. ‘Choke It’ door filter

Het nummer, waarin Mr. Drew te horen is, bevestigde Sefa’s intrede in de muziekscene. Mr. Drew was een perfecte toevoeging aan het nummer, en de zang van beide artiesten straalde. Toen het nummer in 2021 uitkwam, kwam er een dansuitdaging bij. TikTok-makers sprongen erop en maakten wekenlang de nummertrend.


Global Citizen Festival roept wereldleiders, bedrijven en filantropen op om meer te doen dan ooit tevoren om extreme armoede NU te beëindigen. Door middel van onze wereldwijde campagne en met podia op twee iconische locaties – NYC’s Central Park en Accra’s Black Star Square – zullen we leiders, artiesten, activisten en wereldburgers over de hele wereld op 24 september verenigen om een ​​ambitieuze beleidsagenda te bereiken gericht op empowerment van meisjes en vrouwen, klimaatactie ondernemen, systeembarrières doorbreken en activisten en pleitbezorgers optillen. Waar ter wereld je ook bent, je kunt meedoen aan de campagne en direct actie ondernemen door de Global Citizen-app te downloaden.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in