5 Tips voor gevaarlijk geld worden gedeeld op TikTok

0
52


Twee mensen zitten thuis in een raam en kijken naar de telefoon in een van hun handen.

Afbeeldingsbron: Getty Images

Letterlijk iedereen kan TikTok – dat maakt ze nog geen financieel expert.


Belangrijkste punten:

  • Met regelingen om snel rijk te worden, wordt niemand rijk, behalve de boeven die hen pushen.
  • Geld verdienen door te investeren – of het nu in crypto, onroerend goed of aandelen is – vereist meer kennis en opleiding dan je uit een TikTok-video kunt halen.
  • Doe je eigen onderzoek en overleg met echte experts voordat je je geld stort in een door TikTok geadviseerd schema.

Of je nu keukenhacks of kittenvideo’s wilt, je kunt veel leuke content vinden op TikTok. Maar er circuleert ook veel gevaarlijk “advies” rond de populaire videosite die ten koste van alles moet worden vermeden. Hier zijn enkele van de meest voorkomende persoonlijke financiële “tips” die je ziet in TikTok-video’s die met een korrel – of, beter nog, een berg – van spreekwoordelijk zout moeten worden genomen.

1. “Je kunt snel rijk worden!”

De moderne versie van de oude slangenolieverkopers is springlevend op sociale media, waaronder TikTok. Deze oplichters verkopen vaak eenvoudige strategieën die u ’s nachts rijkdom beloven met minimale inspanning.

Weet je waarom deze dingen altijd te mooi lijken om waar te zijn? Omdat zij zijn!

Iedereen die beweert dat ze een onfeilbare, driestappenmethode hebben om je rijk te maken, wordt er waarschijnlijk rijk van jij — niet hun ‘plan’. Snel rijk-schema’s bestaan ​​al sinds het begin van het geld. Trap er niet in, ongeacht hoeveel views hun video heeft, hoeveel likes ze hebben verzameld of hoe vaak ze opnieuw zijn gepost.

2. “Investeer elke cent in crypto.”

Een veelvoorkomend advies van de zelfverklaarde geldexperts op TikTok is dat crypto-investeringen je rijk zullen maken. Er zijn talloze video’s die mensen vertellen om elke cent in de cryptomarkt te steken voor gemakkelijke winst.

De problemen met dit advies zijn talrijk. Om te beginnen is cryptocurrency een uiterst complexe technologie die voortdurend evolueert. Er zijn tal van echte personal finance-professionals die de ins en outs van crypto niet goed begrijpen. Vertrouw geen willekeurige crypto “experts” op sociale media.

Cryptocurrency is ook zeer volatiel. Kijk maar naar de recente ontwikkelingen. Vorig jaar bereikte Bitcoin (BTC) een hoogtepunt van meer dan $ 65.000 per munt. Op dit moment kun je een munt ophalen voor minder dan $ 25.000. Vreemd genoeg is het TikTok-advies de hele rit hetzelfde geweest — koop nu, en koop veel.

Kunnen mensen geld verdienen door in crypto te investeren? Zeker. Is het gegarandeerd? Niet eens een klein beetje. Investeer nooit geld dat u niet bereid bent te verliezen.

3. “Beleggen in onroerend goed is makkelijk geld verdienen.”

Oké, dus deze is meer dan TikTok-onzin — het wordt gepromoot door veel personal finance-beïnvloeders op sociale media, boeken over financiële popcultuur, populaire blogs en meer. Maar dat maakt het nog niet goed.

Ja, beleggen in onroerend goed is een aloude manier om rijkdom op te bouwen. Het is echter niet snel, het is niet gemakkelijk en het is niet voor iedereen weggelegd. Vraag het maar aan de mensen die fortuinen verloren op hun flips nadat de laatste huizenbubbel barstte.

Om te beginnen is er voor beleggen in onroerend goed veel kapitaal nodig. Een hypothecaire lening krijgen is al moeilijk genoeg; het krijgen van meerdere hypotheken is bijna onmogelijk zonder veel geld of onderpand om het te ondersteunen.

Winstgevende investeringen in onroerend goed kunnen ook veel hands-on hard werk vergen. Als u bijvoorbeeld van plan bent huurwoningen te kopen en uw weg naar rijkdom te verhuren, denk dan twee keer na. Vastgoed levert niet alleen op magische wijze geld op. U moet huurders vinden, huur innen, contracten afhandelen, het onroerend goed onderhouden … en ga zo maar door.

4. “Iedereen kan een daghandelaar zijn.”

Je kunt veel populaire TikTok-video’s vinden die eruitzien alsof iemand halverwege is Wall Street en Stookruimteeen investerings-app gedownload en besloten dat ze nu een daghandelaar waren.

Daghandel – het kopen en verkopen van effecten binnen een dag, een uur of zelfs seconden – is een techniek met een hoog risico die wordt gebruikt door grootschalige beleggingsondernemingen. Het vereist een zeer goede kennis van de aandelenmarkt, de wereldeconomie en actuele gebeurtenissen. Een typische particuliere belegger (dwz normale mensen die vanuit huis handelen) kan eenvoudigweg niet concurreren met de grote bedrijven.

Kun je als daghandelaar nog geld verdienen? Eh, statistisch gezien — nee. De overgrote meerderheid van individuele daghandelaren verliest geld. Van het kleine aantal dat wel winst maakt, zal minder dan 1% van de handelaren waarschijnlijk meer geld verdienen met daghandel dan met een gewone baan.

In werkelijkheid zullen de TikTokers die u vertellen om dagelijks uw weg naar rijkdom te verhandelen, waarschijnlijk meer geld verdienen met uw klikken dan met hun eigen daghandel.

5. “Hele levensverzekering is oneindig bankieren.”

Dit populaire stukje financieel advies maakt de laatste tijd de TikTok-rondes, maar het concept bestaat al tientallen jaren. Kortom, het idee is dat u een volledige levensverzekering afsluit – een soort permanente verzekering die in wezen eigen vermogen kan opbouwen – en vervolgens leent tegen de polis om andere schulden af ​​te betalen.

Volgens de TikTokers is dit als “lenen bij jezelf in plaats van bij een bank”.

Zoals met al het andere dat je op sociale media ziet, is de waarheid niet zo eenvoudig. Om te beginnen is het uitgangspunt gebrekkig; je leent niet van jezelf — je neemt een lening van de verzekeringsbedrijf. En het verwacht dat je het terugbetaalt, met rente.

Als u de lening niet terugbetaalt, kan uw verzekering vervallen – wat kostbaar kan zijn. Oh, en een deel van die rente gaat naar de verzekeringsmaatschappij. Net als eventuele vergoedingen of commissies die u moet betalen.

Er is ook het feit dat levensverzekeringen niet bepaald gratis zijn. Je betaalt ervoor. In feite heb je waarschijnlijk behoorlijk wat betaald als je genoeg waarde hebt opgebouwd om een ​​flinke lening tegen je polis af te sluiten.

Geloof niet alles wat je TikTok

De moraal van dit verhaal? Haal je financiële advies niet uit video’s van één minuut op sociale media.

Controleer op zijn minst alle geldtips met uw eigen onderzoek van vertrouwde bronnen. Misschien wilt u ook echte professionals raadplegen met echte financiële ervaring en accreditaties van ergens anders dan ‘de school van het leven’.

Waarschuwing: de hoogste cashback-kaart die we hebben gezien, heeft nu 0% intro APR tot bijna 2024

Als u de verkeerde creditcard of betaalpas gebruikt, kan dit u veel geld kosten. Onze expert is dol op deze topkeuze, die een intro APR van 0% heeft tot bijna 2024, een waanzinnig cashback-percentage van maximaal 5%, en dat allemaal op de een of andere manier zonder jaarlijkse vergoeding.

Deze kaart is zelfs zo goed dat onze expert hem zelfs persoonlijk gebruikt. Klik hier om onze volledige recensie gratis te lezen en in slechts 2 minuten aan te melden.

Lees onze gratis recensie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in