5 populaire liedjes die beroemd werden door TikTok

0
112


In de wereld van vandaag, waar sociale media de gemakkelijkste en meest toegankelijke manier zijn geworden om je inhoud naar buiten te brengen, is het geen verrassing dat veel van de populairste nummers beroemd zijn geworden via TikTok.

Vaak denken mensen bij het horen van bepaalde nummers op de radio meteen aan de TikTok-trend of dans die daarbij hoort, in plaats van alleen het nummer zelf in zich op te nemen.

Dus, welke nummers hebben het videodeelplatform gebruikt om hun populariteit te vergroten?

1. “Old Town Road” door Lil Nas X

“Old Town Road” van Lil Nas X is een geweldig voorbeeld van een nummer dat een grote vlucht nam vanwege TikTok. Dit nummer kreeg aanvankelijk weinig grip op SoundCloud tot 2019, toen een TikTok-video voor een opleving van luisteraars zorgde. Vanwege de populariteit van TikTok en de daaropvolgende eisen van TikTok-kijkers, begonnen de reguliere radiostations het nummer te spelen en het explodeerde in populariteit, en bereikte zelfs de top van de Billboard-hitlijsten. Zonder de piek in populariteit die TikTok mogelijk heeft gemaakt, zou het nooit het hoofdbestanddeel zijn geworden dat het nu is. Het feit dat “Old Town Road” voor het eerst aandacht kreeg op TikTok, kan voor veel mensen verrassend zijn vanwege hoe populair het nummer werd, maar dat laat alleen maar zien hoe effectief het is om sociale media te gebruiken om je inhoud te promoten.

2. “Savage” door Megan Thee Stallion

De effectiviteit van het social media platform blijkt ook wanneer mensen de teksten gaan associëren met een trending dance op TikTok. “Ik ben een wilde (ja), stijlvol, bougie, ratel (ja), brutaal, humeurig, smerig.” Hebben die teksten een beeld in je hoofd gecreëerd? Misschien een van een tiener die danst op de tekst van het lied? Misschien waren die dansbewegingen de klassieke bewegingen waardoor dit nummer in de eerste plaats opblies. De dans is zeker wat in je opkomt als veel Gen Z-tieners denken aan het nummer “Savage” van Megan Thee Stallion. Het lied en de TikTok-dans zijn versmolten en het is uiterst zeldzaam om de een zonder de ander te zien. “Savage” is een nummer dat bekendheid kreeg dankzij het virale karakter van TikTok, en nu is het een van de meest bekende nummers onder de tienerpopulatie.

3. “WAP” door Cardi B

Door vast te houden aan trending-dansen en door TikTok veroorzaakte populariteit, kon ook “WAP” profiteren van het potentieel van het platform voor viraliteit. Binnen slechts een paar uur na de “WAP”-release maakte en plaatste een jonge choreograaf een video van een dansroutine die was gemaakt voor het nieuw uitgebrachte nummer op Instagram. Daarna begonnen Cardi B en een aantal anderen de post te delen totdat TikTok er een uitdaging voor creëerde, wat talloze TikTok-gebruikers ertoe aanzette om de “WAP” -dans te proberen. Nadat de trend viraal ging, volgde het nummer en werd het beroemd op zowel TikTok als op de reguliere radio.

4. “Zeg het maar” door Doja Cat

Hoewel dit nummer al bekend was voordat de TikTok-trend van start ging, hielp de trend het nieuw leven te geven en de tijd in de schijnwerpers te verlengen. Toen de “Say So”-dansuitdaging begon, ging het viraal, net als de andere lied- en danscombo’s op de lijst. Toen het echter viraal ging op TikTok, nam Doja Cat contact op met de choreograaf van de dans over de bewegingen in de videoclip, die een succes bleek te zijn en zelfs nummer 1 in de Billboard Hot 100 bereikte.

5. “Begin” door Moonlight

“Beggin” kreeg ook zijn populariteit van TikTok, maar niet alleen vanwege dansuitdagingen; dit nummer laat TikTok-gebruikers een meer unieke benadering van de audio kiezen. Sommige mensen maakten video’s die een ‘glow-up’ laten zien, waarbij de TikTok-maker soepel camerawerk gebruikt om van een meer gewone outfit naar iets chiquer te schakelen. Anderen maakten video’s waarin ze op het nummer dansten of lip-sync met de audio. En veel gebruikers besloten mee te zingen met de muziek en zelfs uit te breiden door video’s te plaatsen waarin ze het nummer alleen in verschillende genres of met verschillende riffs zingen. Vanwege de vele verschillende soorten video’s die werden gepost, was het nummer niet gehecht aan een bepaalde TikTok-trend; het circuleerde eerder gewoon op TikTok, waardoor het nog populairder werd zonder noodzakelijkerwijs gehecht te zijn aan een gimmick.

Er zijn ook veel andere nummers die hun bekendheid hebben gekregen van TikTok, waaronder “How You Like That” van Blackpink. Vanwege het potentieel voor viraliteit lijkt het erop dat TikTok steeds meer een plek wordt om muziek uit te brengen en aan populariteit te winnen. Dit lijkt vooral goed te werken voor nieuwere artiesten die nog geen grote aanhang hebben en het zal door artiesten blijven worden gebruikt zolang het de populariteit van hun muziek een boost geeft.

EDITOR PICKS