4 dingen die u moet weten voordat u financieel advies krijgt van TikTok

0
103


Een lachende persoon zittend op hun bank en kijkend naar de telefoon in hun hand.

Afbeeldingsbron: Getty Images

TikTok is leuk, maar ook rijp voor makers die oplichterij uitvoeren.


Belangrijkste punten:

  • Iedereen kan een TikTok-video maken en het is aan de kijker om de betrouwbaarheid van de maker van de video te controleren.
  • Sommige makers zijn goedbedoeld met hun advies, maar hebben misschien geen volledig begrip van een financieel onderwerp.
  • Advies dat voor één persoon werkt, hoeft niet per se voor iedereen te werken.

Als TikTok-liefhebber bevind je je in goed gezelschap. TikTok heeft officieel meer dan 1 miljard maandelijkse gebruikers. Bovendien heeft 83% van de TikTok-gebruikers ook minstens één video gepost, wat het idee bewijst dat iedereen een influencer kan zijn.

Van make-uphandleidingen tot video’s met lipsynchronisatie, TikTok heeft het allemaal. En dat omvat tal van financiële video’s. Sommige van de video’s zijn legitiem, met advies van professionals met jarenlange ervaring op het gebied van persoonlijke financiën. Anderen zijn wat we genereus ‘dubieus’ zouden kunnen noemen.

Voordat je financieel advies inwint van iemand op TikTok, zijn hier enkele dingen om in gedachten te houden.

1. Makers worden niet doorgelicht

Er zijn geen aanvragen om in te vullen of vereisten waaraan moet worden voldaan om een ​​video op TikTok te plaatsen. Dat betekent dat iedereen (letterlijk iedereen) zich financieel expert mag noemen. TikTok controleert de makers niet, wat betekent dat je dat moet doen. Als je geen financieel advies zou aannemen van een man die je bij de bushalte ontmoet, waarom zou je het dan van een vreemde aannemen die je online ziet?

Een eenvoudige Google-zoekopdracht zou voldoende moeten zijn om u een idee te geven van hoe gekwalificeerd iemand is om financiële begeleiding te bieden. Als je eenmaal op de naam van de persoon hebt gezocht, kom je erachter:

  • Waar ze hebben gewerkt. Hebben ze ervaring in de financiële sector?
  • Als ze een professionele certificering hebben, zoals Certified Financial Planner (CFP)
  • Hoeveel jaar ervaring hebben ze op zak? Iemand die al lang in het vak zit, geeft niet per se beter advies dan een nieuweling, maar heeft wel meer ups en downs op de financiële markten meegemaakt.
  • Als ze je iets proberen te verkopen. Wees voorzichtig met iedereen die wil dat u hun boek koopt, in een bepaald product investeert of op een andere manier afstand doet van uw geld. Het is niet erg als een financieel adviseur een boek heeft geschreven. Maar als het grootste deel van hun video bestaat uit proberen je iets te laten kopen, zijn ze waarschijnlijk niet op zoek naar jouw belangen.

2. Wilde claims trekken kijkers

Als samenleving hebben we geleerd dat buitensporig gedrag en wilde claims de aandacht trekken. Als een TikTok-maker de aandacht trekt door iets te beloven als: “Met mijn methode ben je volgend jaar rond deze tijd miljonair”, proberen ze je naar binnen te lokken. Ofwel doen ze het om hun weergaven te vergroten (en inkomen), of ze zijn oplichterij.

Laten we zeggen dat iemand je aandacht trekt door te beweren dat ze het geheim van persoonlijke rijkdom hebben gevonden. In hun video’s prijzen ze een bepaald slecht presterend aandeel aan. We noemen het ‘Acme Brick’. Tegen de tijd dat de video voorbij is, ben je ervan overtuigd dat Acme Brick ondergewaardeerd is, en als je nu een effectenrekening opent om te investeren, kun je enorme beloningen oogsten zodra het publiek erachter komt hoe waardevol het bedrijf is.

De waarde stijgt naarmate jij (en andere kijkers) Acme Brick-aandelen kopen. En dat is het moment waarop de TikTok-maker uitbetaald wordt en zijn aandelen met een nette winst verkoopt. Het is oplichterij, vaak een “pump and dump” genoemd. Het is de taak van de oplichter om anderen ervan te overtuigen dat een dergelijke investering veel meer waard is dan de huidige waarde. Zodra nieuwe investeerders de waarde van de aandelen opdrijven door in te kopen, verzilvert de oplichter.

3. Een beetje kennis kan gevaarlijk zijn

Niet alle slechte adviezen op TikTok zijn het resultaat van een oplichter. Soms is iemand goedbedoeld, maar niet financieel onderlegd genoeg om te begrijpen hoe de richting die ze bieden mensen beïnvloedt.

Iemand kan bijvoorbeeld voorstellen dat u geld uit uw huis haalt door te herfinancieren en dat geld vervolgens te gebruiken om creditcardschulden af ​​te betalen. Op het eerste gezicht klinkt het niet als een slecht advies. Het probleem is dat het u in financieel gevaar kan brengen. Hier zijn slechts twee redenen waarom:

  • De vergoedingen en sluitingskosten om uw huis te herfinancieren, kunnen u meer kosten dan de rente die u op creditcards betaalt.
  • Creditcards vertegenwoordigen een ongedekte schuld, wat betekent dat niemand naar uw huis kan komen om iets terug te nemen als u niet betaalt. Uw hypotheek is een gewaarborgde schuld. Als u betalingen mist, kan de geldschieter het huis terugnemen, verkopen en de opbrengst gebruiken om het verlies terug te verdienen. Het ruilen van een ongedekte schuld voor een gedekte schuld is misschien niet de juiste financiële zet voor u.

Zelfs als u moeite heeft om creditcardbetalingen te doen, zijn er betere opties beschikbaar. Ten eerste is de National Foundation for Credit Counseling (NFCC) een van de oudste non-profit financiële adviesdiensten van het land. NFCC heeft tientallen jaren ervaring met het helpen van mensen om uit hun schulden te komen en een veiligere financiële toekomst te creëren.

4. Er is geen pasklaar antwoord

Er zijn algemene financiële adviezen die op iedereen van toepassing kunnen zijn. Bijvoorbeeld: “Leven onder uw middelen kan uw financiële stress verminderen”, en “Hoe eerder u begint te investeren voor uw pensioen, hoe beter.”

Er is echter niets genuanceerds aan het advies dat op TikTok wordt aangeboden. Door hun aard kunnen TikTok-video’s niet inspelen op de specifieke financiële omstandigheden van miljoenen kijkers. Een betere gok is altijd om een ​​professionele financieel adviseur te ontmoeten die naar uw situatie zal kijken en u zal helpen een plan op te stellen op basis van uw situatie.

TikTok is erg leuk. Wie heeft er niet genoten van het kijken naar een husky “praat” met de eigenaar of een 4-jarige die een Mariah Carey-nummer uithaalt? De truc met TikTok (zoals bij alle sociale media) is om zorgvuldig het verschil te onderscheiden tussen wat echt is en wat entertainment.

Waarschuwing: de hoogste cashback-kaart die we hebben gezien, heeft nu 0% intro APR tot bijna 2024

Als u de verkeerde creditcard of betaalpas gebruikt, kan dit u veel geld kosten. Onze expert is dol op deze topkeuze, die een intro APR van 0% heeft tot bijna 2024, een waanzinnig cashback-percentage van maximaal 5%, en dat allemaal op de een of andere manier zonder jaarlijkse vergoeding.

Deze kaart is zelfs zo goed dat onze expert hem zelfs persoonlijk gebruikt. Klik hier om onze volledige recensie gratis te lezen en in slechts 2 minuten aan te melden.

Lees onze gratis recensie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in