3 vrouwen vertellen waarom ze hun ontslagverhalen op TikTok hebben geplaatst

0
39


  • Meer mensen posten op TikTok over ontslagen of werkloos zijn.
  • Drie TikTok-gebruikers delen advies, zoals het niet prijsgeven van geheimen van je voormalige werkgever.
  • Ze moedigen iedereen die overweegt om over hun ontslag te posten aan om een ​​doel voor ogen te hebben.

In november ontsloeg het moederbedrijf van Facebook, Meta, meer dan 11.000 werknemers. Alejandra Hernandez was een van hen.

Na slechts een paar minuten van wat ze een ‘snelle storing’ noemde, pakte de 37-jarige rekruteringsprogrammamanager haar telefoon, opende TikTok, begon zichzelf op te nemen en plaatste de clip.

Met dat aandeel begon Hernandez haar werkloosheid te documenteren. Het resultaat is levensveranderend geweest, vertelde ze Insider. Haar geestelijke gezondheid is verbeterd en ze heeft anderen geïnspireerd die hun baan zijn kwijtgeraakt, zei ze.

“Posten op sociale media is eerlijk gezegd niet alleen therapeutisch voor mij geweest, maar heeft me ook een doel gegeven”, zei Hernandez. “Als ik mijn dagen niet zou filmen om met anderen te delen, weet ik niet wat ik de hele dag zou doen, om eerlijk te zijn.”

Hernandez biedt volgers een kijkje in haar zoektocht naar een baan en werkt aan het opzetten van een bedrijf voor huwelijksplanning met TikTok. Het aantal volgers van het account voor huwelijksplanning is verdrievoudigd tot 31.000. Ze heeft geen klanten geboekt, maar heeft pas onlangs haar bedrijfsvergunning gekregen. Ze zei dat verschillende mensen interesse hadden getoond om haar in te huren als hun weddingplanner nadat ze haar TikToks hadden gezien.

Hernandez is een van de minstens tientallen recentelijk ontslagen werknemers die het platform gebruiken om wat ooit een stil, eenzaam proces was om de stukken van iemands carrière op te pakken om te zetten in een openbare vertoning die voor sommigen leidt tot kansen op werk, vriendschappen, en een hernieuwd gevoel van doelgerichtheid.

Sommige gebruikers plaatsen hun ontslagverhalen met de hashtag #LaidOff, die 119 miljoen keer bekeken is, #werkloos, die 591 miljoen keer bekeken is, of #unworkerslife, die 14 miljoen keer bekeken is.

“Ik heb heel veel mensen op mijn video’s laten reageren en zeiden hoeveel mijn verhaal bij hen resoneerde en hoe leuk ze het vinden om mijn reis te volgen, omdat ik door blijf gaan”, zei Hernandez. “Dat was echt geweldig om te horen.”

Hernandez en anderen deelden hun advies voor iedereen die overweegt om hun werkloosheidservaring op TikTok te documenteren.

Focus op het bouwen van een community

Hernandez zei dat het nummer 1 doel van elke TikTok-post zou moeten zijn om een ​​gevoel van verbondenheid met je volgers op te bouwen.

Jane Yang, een 25-jarige UX-ontwerper in Washington, DC, die in november werd ontslagen vanwege een technische startup, was het daarmee eens. Vloggen over werkloosheid op TikTok heeft haar geholpen om te netwerken, vacatures te vinden en steun te geven en te vinden. Ze zei dat iedereen die een TikTok-video maakt, zich moet concentreren op het ontwikkelen van verbindingen met volgers.

“Als je inhoud maakt, kan het uitputtend zijn als je gefocust bent op het verkrijgen van een enorme aanhang of weergaven”, vertelde ze Insider via e-mail. “Het wordt saai en je gevoel van voldoening is gebaseerd op hoe andere mensen je waarderen.

Yang, die ongeveer 16.500 volgers heeft, voegde eraan toe: “Voor mij betekent het opbouwen van een gemeenschap mensen vinden die dezelfde doelen en/of interesses delen als jij, mensen die je begrijpen of met je te maken hebben. Het is alsof je een groep vrienden opbouwt die elkaar willen zien ander groeien.”

Laat het goede en het slechte zien

Hayley Bhereur, een 26-jarige marketeer die in augustus werd ontslagen bij een voedingsstartup in Toronto, postte op TikTok als een manier om te luchten en contact te maken met haar volgers. Ze plaatste een post direct nadat ze was ontslagen. Het toont haar snikkend in haar auto en trok meer dan 185.000 views.

Na het maken van die video bleef Bhereur, die op sociale media door Hayley Rebekkah wordt genoemd, posten over werkloos zijn en de dagelijkse runs die ze deed om haar te helpen omgaan met werkloosheid. Sindsdien vertelde Bhereur aan Insider dat haar geestelijke gezondheid was verbeterd, deels omdat haar volgers haar zo steunden. Ze heeft ook meer dan 30.000 volgers gekregen en zei dat ze $ 10.000 had verdiend met merkdeals.

Bhereur denkt dat haar succes voortkomt uit het feit dat ze de ups en downs laat zien van wat ze heeft meegemaakt.

“Ik zou absoluut zeggen post op TikTok over je ervaring”, zei ze. “Als je online een community probeert op te bouwen, denk ik dat je het goede, het slechte en het lelijke moet laten zien. Het leven is niet perfect.”

Natuurlijk ziet misschien niet iedereen zoveel succes als Bhereur, maar zij en anderen zeiden dat het consequent posten op het platform over hun leven hen productiever maakte en zich meer voldaan voelde.

“Posten geeft me een gevoel van controle over hoe ik mijn tijd besteed”, schreef Yang. “Het helpt me te focussen op de gebieden waar ik wil groeien en verbeteren, zowel professioneel als persoonlijk.”

Voor alle waarde die ze zien in het posten, waarschuwden Hernandez en Bhereur ervoor dit roekeloos te doen. Elk zei dat het het beste is om geen gesprekken met uw voormalige werkgever te delen, de werkgever in diskrediet te brengen of zijn privégegevens vrij te geven.

Afgezien van die beperkingen, zei Bhereur, wegen de voordelen van posten op TikTok zwaarder dan de risico’s.

“Posten is zo kwetsbaar,” voegde Bhereur eraan toe, “maar je weet nooit wat er uit kan komen.”

Ben je ontslagen, ontslagen of werkloos en heb je erover gepost – of niet – op sociale media? We horen graag van je. Stuur Marguerite Ward een e-mail op mward@insider.com.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in